Sæt med 3 spil Idiomer, Antonymer, Synonymer

Af Tina Winther og Naja Lundgreen

DKK 180,00 (eksl. moms)

Sæt med de 3 spil.

– Idiomer
– Antonymer
– Synonymer

Sælges samlet med rabat

Læs meget mere om spil og regler i beskrivelsen herunder.

TrinMellemtrin
KategoriSpil
 • Spil om idiomer:

  Idiomer tillader som regel kun begrænset formel variation: fx han stillede træskoene. At bruge et idiom er derfor et konventionelt valg af et udtryk, hvis form og indhold er fastlagt én gang for alle. Et idiom er et udtryk, der er særegent for et sprog, en egn eller en kreds.

  Idiom spillekort kan anvendes på forskellig vis.

  – Klassisk vendespil med max fire deltagere. Alle kort fordeles ud på bordet. Eleverne skiftes til at vende to kort ad gangen. Der er stik, når man finder to udtryk, som matcher på det bogstavelige og det billedlige plan. Man kan aftale, at stikket først er hjemme, når eleven kan komme med et eksempel på en korrekt brug af idomet.

  – Samtalekort – snak om, hvordan den bogstavelige betydning er det rene nonsens, og hvorfor det skal forstås som et billedligt udtryk for noget.

   

  Spil om antonymer:

  Spillet Antonymer arbejder med elevens ordforråd og viden om et ords betydning samt antonym som fx ru / glat.

  Før man begynder at spille med kortene kan det være en god ide at læse ordene højt for spillerne/tale om de enkelte ord, så alle har en fornemmelse af ordenes betydning.

  – Sorteper: Antal spillere: 3 – 6 Spillet: Alle kortene deles ud. Sortér nu kortene på hånden i par dvs. ord, der betyder det modsatte af hinanden. Såfremt man er heldig at have et par, er der stik. Kortgiver lader med-spilleren til venstre for sig trække et kort fra sin hånd. Kan han bruge det til at danne et par, lægges de ned. Hvis ikke, beholder han kortet. Derefter lader han sin sidemand trække et kort fra sin hånd. Sådan fortsætter man bordet rundt. Spillet slutter, når alle par er fundet, og kun kortet med Agent Kodeknæk er tilbage. Den som sidder tilbage med Agent Kodeknæk har tabt og er ‘Sorteper.’ Vær opmærksom på, at eleven læser sit stik højt, så alle spillere hører og lærer de enkelte ords betydning – og modsatte ord.

  – Memoryspil Antal spillere: 2 – 4 Spillet: Indledningsvis kan det være en god ide at læse ordene højt for spillerne/tale om de enkelte ord, så alle har en fornemmelse af ordene betydning. Dernæst blandes kortene og fordeles ud på et bord med bagsiden opad. Herefter skiftes deltagerne til at vende 2 kort, læse ordene højt og lægge de to kort tilbage samme sted. Når der er fundet 2 kort, som betyder det modsatte af hinanden, er der stik. Deltageren må beholde stikket. Ved stik får samme deltager endnu et forsøg, inden spillet fortsætter til næste deltager. Vinder er den med flest stik til sidst. Lad evt. eleverne sige et par sætninger, hvor de viser, at de kan anvende ordene korrekt, førend de får et givent stik.

  Spil om synonymer:

  Når to eller flere ord næsten betyder det samme, kaldes de for synonymer. Man siger, at ordene er synonyme.

  Ved hjælp af synonymer kan man udtrykke sig præcist, varieret og nuanceret. I vores naturlige og levende sprog kan man næppe finde fuldstændigt synonyme ord, da synonymer ofte har forskellig klang, forskellige konnotationer og benyttes i forskellige sammenhænge.

  Kortene kan med fordel bruge til spillet fisk. 4 kort der tilsammen kan udgøre et synonymstik i kortspillet ”fisk” er markeret med en illustration af ordets kernebetydning.

  Få også eleverne til at lave mundtlige og/eller skriftlige sætninger, hvori de forskellige ord/synonymer skal indgå, eller brug spillet som klassisk vendespil.

Afprøvede materialer!
Skabt af lærere, afprøvet i klasseværelset
Brug for hjælp?
Skriv på info@forlagetvektor.dk eller ring +45 40 152 240
Personlig betjening!
De personer der tager telefonerne pakker også materialet - vi kender din ordre
Updating…
 • Ingen varer i kurven.