Orddomino med sammensatte ord

Af Kirsten Koch Jensen

DKK 65,00 (eksl. moms)

Orddomino er et spil med sammensatte ord der træner elvernes morfemiske bevidsthed.

Spillet henvender sig til elever i indskolingen og mellemtrinnet samt til lidt ældre elever i specialundervisningen. Spillet består af 34 kort der kan sætte sammen uden brug af fugebogstaver. Desuden er der 6 tillægskort som øger muligheden for kombinationer, men hvor der skal bruges fuge-e og fuge-s. Den medfølgende vejledning indeholder en række forslag til aktiviteter, samt lister over de mulige ordkombinationer.

TrinMellemtrin, Udskoling
KategoriSpil
 • Spilvejledning

  Målgruppe: indskoling, mellemtrin, særlig tilrettelagt undervisning, læseklasser, to-sprogede.

  Formål: at udvide elevernes ordforråd og ordforståelse samt den morfema- tiske bevidsthed i forbindelse med sammensatte navneord.
  Spillet understøtter derudover indlæringen af ordbilleder.

  Anvendelse: Spillet består af 34 grundkort, der kan sættes sammen på mange forskellige måder uden brug af fugebogstaver.
  Derudover er der 6 ekstrakort, der giver mulighed for endnu flere kombinationer, hvoraf der i nogle skal bruges fuge-e eller fuge-s. De mulige kombinationer kan alle ses i vejledningen der følger med spillet.

  Der er forskellige måder at spille på. Uanset hvilket af spillene, der spilles, er der gode muligheder
  for at snakke om ordenes opbygning og betydning undervejs.
  Alle spil kan spilles af 2-5 personer og går ud på at lave sammen- satte ord. Spillet giver også gode muligheder for at udvikle egne spillemåder og regler.

 • Forslag til andre spil

  Længste kæde
  Kortene blandes og fordeles ligeligt mellem spillerne. Tiloversblevne kort lægges til side. Hver spiller laver med egne kort så lang en kæde som muligt. Man kan evt. spille på tid, og den, der kan lave den længste kæde, har vundet. Ex.: bord-kort-hus-tag-sten-tøj

  ORDDOMINO eller SLANGEN
  Det er bedst at spille på gulvet, da slangen kræver plads. Kortene
  blandes og fordeles ligeligt mellem spillerne. Er der kort tilovers, lægges ét af disse på gulvet med forsiden opad. Ellers lægger den, som har tur først, et kort efter eget valg.
  Næste spiller lægger et af sine kort til det første kort – enten foran eller bagved. Næste spiller læg- ger et kort til et af de kort, der nu ligger på gulvet – enten foran eller bagved. Kan en spiller ikke lægge et kort, når han/hun har tur, går turen videre. Sådan fortsættes der, til én af spillerne ikke har flere kort og dermed vundet.
  Er der kun to spillere, får de fx kun syv kort fra starten, mens resten lægges i en bunke, hvorfra der kan trækkes, hvis man ikke har match- ende kort på hånden, når man har tur.

  Fiske ord (spilles som Memory) Kortene blandes og bredes ud med bagsiden opad. Spillerne skiftes til at vende to kort. Kan en spiller lave et sammensat ord af de to vendte kort, må de tages som stik. Man kan aftale, om det så er tilladt at vende yderligere to kort, eller om turen skal gå videre. Kort, der ikke kan sættes sammen til et ord, når de er vendt, lægges tilbage med bagsiden opad. Når der ikke er flere kort at vende, eller der ikke kan laves flere ord, er spillet slut. Spilleren med flest stik har vundet.

Afprøvede materialer!
Skabt af lærere, afprøvet i klasseværelset
Brug for hjælp?
Skriv på info@forlagetvektor.dk eller ring +45 40 152 240
Personlig betjening!
De personer der tager telefonerne pakker også materialet - vi kender din ordre
Updating…
 • Ingen varer i kurven.