Talborgen Hexagon

DKK 125,00 (eksl. moms)

Talborgen Hexagon: Et matematisk strategispil til grundskolen

Talborgen Hexagon er et matematisk strategispil, der at styrker elevernes regnefærdigheder og strategiske tænkning i grundskolen. Spillets formål er konsoliderer forståelsen af de 4 regnearter addition, subtraktion og multiplikation ved at anvende dem på forskellige måder og bruge dem når der skal tænkes strategisk. Når man spiller med de enkleste regler (simpel addition), kan spillet anvendes af elever fra begyndelsen af indskolingen i samarbejde med en pædagog eller lærer. Eleverne skal selv spille spillet fra midten af indskolingen og vil få udbytte af det i begyndelsen af udskolingen (multiplikation, strategi), alt afhængigt af elevernes niveau.

2-4 elever fra tidlig indskoling til udskoling.
Spillet indeholder 44 sekskantede spillebrikker i fire farver: rød, blå, gul og grøn, med numre fra 1 til 10, samt en jokerbrik markeret med 20. Brikkerne  er fremstillet af 100% genanvendelige og naturlige materialer ved hjælp af RE-Wood® teknologi.

TrinIndskoling, Specialundervisning
KategoriSpil
 • Spillets afvikling:

  Hver elev får 11 brikker af samme farve, placeret i en stak med tallene nedad. Spillet begynder med et terningekast, og eleverne skiftes til at bygge deres “borg” af brikker baseret på terningens resultat. Spillet slutter, når en elev har placeret sin sidste brik, og vinderen er den, der opnår den højeste sum af de store tal på sine synlige brikker.

  Spillet varer ca. 10 til 25 minutter og kan spilles på flere måder for at differentiere sværhedsgraden. Spillet er ideelt til brug i undervisningen, til værkstedsarbejde eller til en spilcafé om eftermiddagen, hvor eleverne sidder i grupper af f.eks. 4 elever og spiller forskellige matematikspil.

  Spillet sælges i Tyskland under navnet:

  Mathespiel – Zahlenburg Hexagon

 • Oversættelse af den medfølgende vejledning

  Spillet består af:

  44 sekskantede spilbrikker i 4 farver, hver farve har 11 sten: rød, blå, gul og grøn. Hver brik har et stort tal i midten (1-10) og små tal (1-6) på siderne samt en joker brik mærket med tallet 20 i midten og tallet 6 på siderne. Et terning. Det vil også være smart at have blok og blyant ved hånden.

  Spillet arbejder med, alt efter hvilket niveau man vælger, regnemetoderne addition, subtraktion og multiplikation kombineret med strategisk tænkning. Det forbedrer forståelsen for de 4 regnearter og deres anvendelse med strategi.

  Spillets begyndelse

  Hver spiller får 11 spilbrikker af samme farve, som placeres i en stak med talene vendt nedad.

  Spillets mål

  Spillet slutter, når en spiller har lagt sin sidste brik. Vinderen er den, der ved addition af de store tal på deres spillebrik (som skal være synlige og ikke dækket af andre brikker) opnår den største sum. Det er også muligt at aftale andre regler for optælling af point (se spilvarianter).

  Spilleren, der slår det højeste antal med terningen, starter spillet ved at kaste terningen. Spillerne skiftes derefter til at spille med uret.

  Terningens kast bestemmer følgende regler:

  1) Slå 1: Tag den øverste brik fra din stak og byg ind i “borgen”.

  2) Slå 2: Tag to brikker fra din stak og byg ind i “borgen”.

  3) Slå 3: Tag tre brikker fra din stak og byg ind i “borgen”.

  4) Slå 4: Fjern en brik fra “borgen” og læg den ved siden af.

  5) Slå 5: Fjern en af dine egne brikker fra spillet.

  6) Slå 6: Fjern en hvilken som helst anden spiller’s brik fra spillet.

  Den øverste brik fra din egen stak tages altid først og placeres med tallene opad i midten af “borgen”. Når man slår en 2 eller 3, skal hver brik placeres enkeltvis. Man må ikke kigge på den anden eller tredje brik først og så vælge en af dem.

  Hver brik (undtagen den første) skal lægges ved siden af en anden brik, og brikkerne kan placeres ved siden af eller oven på hinanden. Der kan højst være 8 brikker stablet oven på hinanden. Det er ikke tilladt at løfte en brik, der allerede ligger i “borgen”, for at se på dem nedenunder. Når en brik er lagt, er den lagt.

  Varighed

  Afhængig af spilvarianten varer spillet ca. 10 til ca. 25 minutter.

  Udtagelsesregler ved hvis man slår 5 eller 6

  Hvis man fjerner en brik, må den højst have fire sider op af andre brikker. Man må kun tage den øverste brik i en given stak, ikke sortere i stakken man ønsker at tage en brik fra.

  Det er således ikke tilladt at dele “borgen”, altså at splitte den op i to dele. Ved et kast på 5 eller 6 kan det i begyndelsen eller under spillet føre til, at reglerne ikke kan følges, fordi:

  – man ikke selv har nogen brikker der kan fjernes,

  – at borgen splittes op i to ved at tage en bestemt brik, eller at borgen blive delt så den ikke længere er sammenhængende.

  I disse tilfælde bliver den pågældende spiller nød til at lade turen gå videre så den næste spiller fortsætter.

  Sten der fjerne placeres ved siden og kan ikke bruges igen.

  Strategitips

  Hvis man skal fjerne en af sine egne brikker, bør man vælge en med et lille tal for at minimere “pointtab”. Hvis man skal fjerne en modstanders brik med et højt tal, kan man tage en, der ligger således at den dækker over en af modstanderens sten med et højt tal for at reducere modstanderens point.

  Spilvariationer:

  For at tælle point kan man tilpasse reglerne til elevernes niveau ved at:

  a) lægge alle synlige store tal sammen.

  b) lægge alle synlige store tal sammen og trække de små tal, der grænser op til hinanden, fra.

  c) lægge alle synlige store tal sammen og trække de små tal fra, der grænser op til hinanden og ikke dækker over en anden sten,

  d) multiplicere de synlige store tal med hinanden.

  Eksempler (se billedet i vejledningen):

  For a) Rød: 1+7+2+10 = 18, Blå: 8, Gul: 4×8 = 32, Grøn: 2+21 = 23

  For b) Rød: 1+15; 7+9; 2+8; 10+21 = 73, Blå: 8+21 = 29, Gul: 4×20; 8+12 = 44, Grøn: 2+21 = 23

  For c) Rød: 1x7x2x10 = 140, Blå: 8×1 = 8, Gul: 4×8 = 32, Grøn: 2×1 = 2

  Man kan selvfølgelig også lave sine egne regler for at differentiere yderligere.

  Spillets varighed:

  Afhængig af antallet hvilken variation man vælger, varer spillet ca. 10 til ca. 25 minutter.

Afprøvede materialer!
Skabt af lærere, afprøvet i klasseværelset
Brug for hjælp?
Skriv på info@forlagetvektor.dk eller ring +45 40 152 240
Personlig betjening!
De personer der tager telefonerne pakker også materialet - vi kender din ordre
Updating…
 • Ingen varer i kurven.