Regnestrategier – Addition og subtraktion

Af Camilla Vium Andersen

DKK 29,00 (eksl. moms)

Henvender sig til elever i indskolingen.

I dette materiale får eleverne forskellinge redskaber til arbejdet med addition og subtraktion af tal. Eleven arbejder med strategier, der hver især er med til at udvikle elevens talforståelse til brug i forskellige matematiske situationer.

Regnealgoritmer eller regnestrategier? Algoritmerne bygger på faste opskrifter på løsning af fx regneopgaven ”sådan trækker du to tal fra hinanden”. Regnestrategierne derimod understøtter elevernes udvikling af talforståelse, som hjælper dem til at vælge den bedst egnede strategi blandt flere muligheder i en given situation.

ISBN9788794323147
TrinMellemtrin
KategoriHæfter
 • Beskrivelse

  I sin forskning omkring elever med vanskeligheder i matematik har Snorre Ostad (professor ved universitetet i Oslo) arbejdet med begreberne back-up strategier og retrieval strategier.

  Back-up stregierne (tælle strategierne) er kendetegnet ved, at eleven følger en opskrift punkt for punkt for at finde løsningen på en konkret opgave. Her vil en elev, der skal løse regnestykket 251-239 lave en lodret opstilling og søge løsning ved at trække fra bagfra og låne hvis nødvendigt.
  Ved retrieval strategier (tænke strategier) henter eleven kundskaber frem fra sit lager af tidligere erfaringer og bruger den strategi, som eleven finder bedst i den givne situation. I situationen med subtraktionsstykket vil eleven kigge på de to tal og ved hurtig opfyldning kunne se, at svaret må være 12.

  Elever, der udelukkende arbejder med udgangspunkt i back-upstrategier, vil i større grad ende ud i matematikvanskeligheder, når de oplever at matematikken bliver mere abstrakt og kompliceret. Retrieval strategierne, der bygger på samspillet mellem forståelse og viden, vil understøtte eleven i at vælge hensigtsmæssigt i arbejdet med matematikken.

  Dette hæfte kan bruges til arbejdet med en hel klasse og tages frem i kortere forløb, hvor man ønsker, at klassen arbejder med regnestrategier inden for addition eller subtraktion. Hæftet kan også bruges til matematikløft af enkelte elever, der har brug for et ekstra boost på vej til at udvikle alternative tænkemåder til de i forvejen kendte.

 • Om addition og subtraktion

  Addition og subtraktion kaldes også plus og minus. Når man taler om at plusse, så handler det om at tilføje noget. Det latinske ord for at tilføje er addere, og selve processen kaldes addition.

  Subtraktion kendes også som minus. Subtraktion er den modsatte operation af addition og man kalder det også at trække fra.

  Skal der arbejdes mere med plus og minus i undervisningen, kan det anbefales måske at supplere med nogle af vores matematikspil med fokus på netop addition og subtraktion. Det kunne eksempelvis være:
  Schubitrix med addition og subtraktion op til 100
  Plusstrategier med Anette K Matematik
  eller måske
  Krig med regnearter og brøker

  Se alle vores matematikspil lige her, måske der er noget der kan bruges i netop din undervisning.

   

Afprøvede materialer!
Skabt af lærere, afprøvet i klasseværelset
Brug for hjælp?
Skriv på info@forlagetvektor.dk eller ring +45 40 152 240
Personlig betjening!
De personer der tager telefonerne pakker også materialet - vi kender din ordre
Updating…
 • Ingen varer i kurven.