Sorteper med Agent Kodeknæk (navneord)

Af Tina Winther og Naja Lundgreen

DKK 65,00 (eksl. moms)

Spillet træner navneordenes regelmæssige bøjningsformer. Spillernes skal hele tiden forholde sig til, om et givent navneord står i bestemt eller ubestemt ental/ flertal. Kortene har overvejende lydrette navneord.

Spillet leveres i en solid plastæske (se billede)

ISBN978-87-93826-15-1
TrinIndskoling, Mellemtrin
KategoriSpil
 • Beskrivelse

  Formål: Her trænes navneordenes regelmæssige bøjningsformer. Spillernes skal hele tiden forholde sig til, om et givent navneord står i bestemt eller ubestemt ental/ flertal. Kortene har overvejende lydrette navneord.

  Antal spillere: 3 – 6

  Spillet: Alle kortene deles ud. Sortér kortene på hånden i par fx ‘Huset’ med ‘Bestemt ental’, ‘Alle sofaerne’ med ‘Bestemt ertal’ og ‘Flere lamper’ med ‘Ubestemt flertal’.
  De kort, som danner par, skal vises for medspillerne og lægges ned på bordet. Kortgiver lader medspilleren til venstre for sig trække et kort fra sin hånd. Kan han bruge det til at danne et par, lægges de ned. Hvis ikke, beholder han kortet. Derefter lader han sin sidemand trække et kort fra sin hånd. Sådan fortsætter man bordet rundt. Spillet slutter, når kun kortet med Agent Kodeknæk er tilbage. Den som sidder med Agent Kodeknæk har tabt.

 • Om navneords bestemthed i ental/flertal

  Undervisningsspillet her arbejder specifikt med navneords bestemthed og ental/flertal. Her trænes det, om et navneord ekempelvis er i ubestemt flertal eller måske bestemt ental. Helt generelt handler bestemthed om, hvorvidt det objekt, som navneordet refererer til, er kendt eller ukendt. Et navneord bøjes bestemt, når objektet allerede er kendt, mens det ubestemte bruges, når objektet ikke er kendt. Eksempelvis er “bogen” bestemt, hvis den omtalte bog er kendt for modtageren, og “en bog” er ubestemt, hvis modtageren ikke ved, hvilken bog der refereres til.

  Ental og flertal refererer til antallet af objekter, som navneordet refererer til. Ental bruges, når der kun er ét objekt, mens flertal bruges, når der er flere end ét objekt.

  Det er vigtigt at forstå bestemthed og ental/flertal, da det kan have stor indflydelse på grammatikken og forståelsen af sætninger og tekster. Bestemthed kan hjælpe med at tydeliggøre, hvilket objekt der tales om, mens ental og flertal kan påvirke bøjningen af navneordet.

Afprøvede materialer!
Skabt af lærere, afprøvet i klasseværelset
Brug for hjælp?
Skriv på info@forlagetvektor.dk eller ring +45 40 152 240
Personlig betjening!
De personer der tager telefonerne pakker også materialet - vi kender din ordre
Updating…
 • Ingen varer i kurven.